Stevia és az atkins diéta

A metabolizmus megváltoztatása az étkezési manipuláció révén hatékony módja a nem kívánt testsúly elvesztésének. Számos étrend rendszer, köztük az Atkins Diet, azt állítja, hogy a cukorhelyettesítők segítik a test zsírégetési folyamatát azáltal, hogy csökkentik az üzemanyaghoz rendelkezésre álló szénhidrátok teljes mennyiségét. Míg sok cukorhelyettesítés áll rendelkezésre, a cukorhelyettesítők, mint a Stevia, egyre népszerűbbek.

Stevia

Évszázadokon keresztül Japán és az Egyesült Államokon kívüli egyéb országok a Stevia-t (kifejezett ste-ve-uh) használják gyógyászati ​​célokra és természetes növényi édesítőszerként. A Közép- és Dél-Amerikától származó, a Stevia Rebaudiana Bertoni bokor levelei Rebaudioside A (Reb A) néven ismert steviosidot termelnek. Tisztított Reb A-alapú édesítőszereket használnak élelmiszerek és italok összetevőjeként, mint például a Sprite Green, a Sobee Lifewater és a Celestial Fűszerek Antioxidáns Zöld Tea. A kivonatok 200-300-szor édesebbek, mint a cukor. A Stevia mind por, mind folyékony formában kapható.

Biztonság

Több éves tudományos és közvélemény-kutatás után az Egészségügyi Világszervezet (WHO) élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága 2008 júniusában megállapította, hogy a nagy tisztaságú stevia kivonatok biztonságosak általános célú édesítőszerekként való felhasználásra. Ezt a jóváhagyást az “Élelmiszer-kémiai toxikológia” 2008. júliusi számában visszhangozták, hozzátéve, hogy a biztonságos emberi fogyasztásra “az élelmiszeripari előírásoknak és a helyes gyártási gyakorlatoknak megfelelően” kell elkészíteni, 2008. december 17-én az FDA Reb-A GRAS-listáján (általánosan biztonságosnak tekintettek). A jóváhagyást kizárólag Truvia gyártóknak és Mercyant gyártóknak adták meg, a PureVia gyártói a tömegpiaci stevia mint édesítőszer.

Atkins terv

Az Atkins Diet terv a szénhidrát-restrikció négy fázisán keresztül történő fejlődésen alapul. Az első fázis, az indukciós fázis, a szénhidrátfogyasztást napi 20 grammra korlátozza. A zöldségek a fő szénhidrátforrást jelentik. A második fázis, a Folyamatos Súlycsökkentési Fázis, lehetővé teszi a szénhidrátok heti növekedését szálas és tápanyagban gazdag választék formájában. A testsúlycsökkenésnél a szénhidrátokat minden héten 5 grammra csökkentik, amíg a testsúlycsökkenés meg nem kezdődik. A harmadik fázis, a Karbantartás előtti fázis lehetővé teszi a szénhidrátok 10 g-os növekedését hetente, mindaddig, amíg a fokozatosan súlyos fogyás folytatódik. Az Élettartama Karbantartási Fázis, a 4. Fázis, sokféle élelmiszert választ, míg a szénhidrát bevitelét szabályozza.

ajánlások

Az Atkins Diéta mindhárom fázisában az asztali cukor napi három teáskanálnyi mennyiségre korlátozódik. A nem kalóriás édesítőszereket napi három csomagra kell korlátozni, és 1 g szénhidrátnak számítanak. Dr. Atkins azt javasolja, hogy mindenféle nem kalóriás édesítőszert próbáljanak ki a személyes ízlés és tolerancia alapján. A Stevia egy nagyon koncentrált édesítőszer, ezért jó tudni a megfelelő helyettesítésekről. Ez fokozza a toleranciát és a receptek eredményét. Két-három csepp folyékony stevia egyenértékű egy teáskanál cukorral. Egy fél csomag vagy 3/8 teáskanál porított stevia egyenértékű egy teáskanál cukorral. A részletesebb konverziós adatok online elérhetők.

Vigyázat

A Stevia biztonságos helyettesíti a cukrot. Az Atkins-táplálkozás mindhárom fázisában használható. A fogyasztóknak azonban tisztában kell lenniük az alacsony szénhidráttartalmú étrendek hosszú távú használatával kapcsolatos korlátozásokkal, mint például az Atkins. A Journal of the American Medical Association egyik 2007-es számában vezető kutató Dr. Christopher Gardener elmondta, hogy bár a testsúlycsökkenés az egyéneknél a kevesebb mint 20 gramm szénhidrát-napi táplálkozás után hatékonyabb volt, mint a magasabb szénhidrátszintek 12 hónap elteltével nem volt szignifikáns különbség. Ezért azt javasoljuk, hogy a napi összes kalória napi szénhidrátfogyasztása ne legyen kevesebb, mint 45 százalék.