Mit kell tenni a túlérett eperekkel?

Mivel a szamóca túlcsordul a csúcson, elkezdenek elveszíteni élénk ízét, színét és lédússágát. Nem kell még lerázni őket, mivel számos recept van, ahol a túlérett szamóca ugyanúgy működik, mint a friss bogyók. Keressen recepteket pörkölt vagy főzött eperre, vagy azokra, akik olyan összetevőket hívnak, amelyek lehetővé teszik, hogy további édességet vagy tartást adjunk a bogyóknak, mint például az eper-muffin vagy az eper-pite.

Salátaöntet

A túlérett eper jól működik a salátaöntetek összetevőjeként, amely tökéletesen párosítja a spenótot és a kecskesajtos salátát. Adjon hozzá néhány pépes bogyót egy balzsamikus vinaigrette-hez, vagy hozzon létre saját egyedi kötést a semmiből. Keverj össze néhány balzsamos ecetet és olívaolajat, majd adjunk hozzá Dijon-mustárt a keménységhez, a mézhez és a pépes eperhez az édességért.

Pörkölt szamóca

A túlérett szamóca pörkölése életre kelti ízét. Megszórjuk cukorral, szétszórjuk egy sütőlapra, és egy 325 fokos Fahrenheit sütőben körülbelül egy óráig sütjük. Az “Oregonian” Danielle Centoni azt javasolja, hogy a pörkölés során további összetevőket hozzanak létre, hogy még több ízanyagot, például vanília babot, kardamomot, rozmaringot vagy kakukkfűt adjanak hozzá. Adj hozzá annyi vagy annál kevesebb cukrot, amennyit be kell igazodnia a recepthez, amivel a szamócát használod. Több kalácsos bogyót is megtehetsz, például ha egy chutney-t vagy salátaönteteket használsz, de jobban kedveled őket, ha használsz Nekik egy eper lekvárt.

Eper szósszal

Mivel a sütéskor az édes és a sütemények szintje szabályozható, a túlérett szamóca ideális egy egyszerű serpenyőhöz. Csak engedje át a bogyókat, néhány vizet, cukrot és citromot egy serpenyőben, és főzzön alacsony hőfokon, amíg a mártás meg nem megvastagodott, és a földieper elromlott. Használja a mártást, mint feltöltést a fagylalt, pound torta, sajttorta, crepes vagy csokoládé tortát. Ha pörköli a mártást, hogy megtörje a bogyókat, akkor is használhatja a szósz, hogy tetején egy eper rövidáru készült friss eper. Legyen kreatív a szósz hozzáadásával, hogy más ízt adjon. Az Emeril Lagasse hírességes szakácsa kirsch vagy pálinkát ad hozzá epermártáshoz, míg a Cat Cora a vajat és a Grand Marniert használja.

Eper Chutney

Kombinálja a túlérett szamócát néhány további összetevővel, hogy ízletes chutney-t készítsen. A jó chutney egyensúlyt teremt az édes és a krumpli között, ezért használjon olyan összetevőket, mint az ecet, a citruslé vagy a mustár, hogy finomra, mézre, agave nektárra, vagy fehér vagy barna cukorra édesítsék, és mazsolát adjanak annak textúrájához. Adj a chutney-t egy indiai ízléssel, például fűszerekkel, pl. Zöld chili vagy mustár, görögszéna, ajwain vagy édesköménymaggal. Ha tetszik a chutney vastag, adj hozzá egy kis pektint a keverékhez a sütési folyamat során.