Mit jelentenek a vényköteles számok a szemüvegekben?

A refrakciós hibaforrás szerint gyakori, hogy bizonyos fokú tökéletlen látásmód van, mert a fény nem helyesen összpontosít a legtöbb ember retinájára. A legtöbb látás témája szemüveggel korrigálható. Minden szemüveg receptre olyan számok és rövidítések vannak, amelyek azonosítják, hogy mi szükséges a személy látásának javításához. A számok megmondják, hogy a recept rövidlátó, távirányos, asztigmatizmusra, bifokális vagy egyéb látásjavításra készül-e, amit töréshibáknak is neveznek.

Jellemzők

A szemüvegek előírásait szabványos módon írják fel, hogy megakadályozzák a zavart és a félreértelmezéseket. A jobb szemre írt recept – amelyet OD-nek írt, ami az Oculus Dexte-nek a latinja – mindig először meg kell jegyezni. OS, vagy Oculus Sinister, a bal szem. Az Ohio State University Medical Center szerint időnként egy orvos fogja használni a RE szemre és a bal szemre vonatkozó rövidítést RE. Az egyes szemekre vonatkozó előírások tartalmazzák a gömb, a henger és a tengely jelölésére szolgáló számokat. Néha más információkat is tartalmaz, mint a bifokális teljesítmény vagy a prizma korrekciója.

Gömb

Az optikai recept megjegyzi, hogy egy személy rövidlátó – rövidlátó – vagy távoli – hyperopikus. Ez a szám a vényköteles “Sphere” vagy “SPH” alatt jelenik meg, és a szemüveglencsék teljesítményét jelzi. A teljesítmény a dioptriára utal, ami a lencse vagy a szem fénytörő erejének mértéke. Az Opticianworks honlapja megállapítja, hogy a szféra hatalmát a közönséges recepteknél a +/- 0,25 dioptria +/- 15,00 dioptriájú számok írják. A +/- 15,00 dioptria hatótávolsága fölött előforduló előírások speciális lencséket igényelhetnek, a közeljövõt negatív számmal jelöljük, például -1.00, és a távollátás pozitív szám. Minél nagyobb a szám, annál erősebb a recept és a hatalom, amelyet látni kell.

Henger

Ha a szem átlátszó külső rétege szabálytalan alakú, az állapot astigmatizmust jelent. A tökéletes szaruhártya baseball alakú, de a legtöbb szaruhártya inkább a Nemzeti Szemészeti Intézet szerint futballalakú. A vényköteles henger számai az asztigmatizmus mennyiségét reprezentálják. A hengerek teljesítménye a normál előírásokban +/- 0,25 dioptria és +/- 5,00 dioptria között mozog. A legtöbb optometrista negatív formában írja le a hengereket, például -1.00, és a legtöbb szemgyógyász pozitív számként írja le a henger számát, pl. +1.00. A hengerszám a vényköteles tengelyszámmal is megegyezik, és 1 és 180 között van , A szaruhártya görbéjétől függően. Lehetőség van az asztigmatizmusra rövid vagy távoli korrekció nélkül. Ebben az esetben az egyén receptje a Sphere alatt íródott, és henger és tengely alatt vannak.

Bifokális

A szemüvegre vonatkozó előírások tartalmaznak egy szekciót a gömb, a henger és a tengely után, az úgynevezett “ADD”, ami az “Addition” vagy a kiegészítő teljesítmény. A számok ezen a területen jelzik a recept bifokális erejét, és mindig pozitív számként íródnak. A Bifocals általában a presbyopia korrekcióját írja le, amely 40-45 éves kor körül kezdődik, Dr. Ted Montgomery optometrista szerint. A kristályos lencse rugalmasságának elvesztése csökkenti annak a képtelenségnek a csökkenését, hogy a szoros közelségre koncentráljon. Ez különbözik attól, hogy távolléte és végül mindenki számára megtörténik, még akkor is, ha rövidítik vagy távlatok. Minél magasabb az ADD szám, annál nagyobb erő szükséges az olvasáshoz.

Prizma

Néhány szemüvegre a Prism oszlopban írt számok szerepelnek. A receptek ezen része egy korrekciót jelent a szemnek az izmok kiegyensúlyozatlansága miatt. A Allaboutvision weboldal azt mondja, hogy a prizmát metrikus vagy törtrészes angol egységekben jelölik, mint például a 0,5 vagy ½, és a prizma alapjának irányát úgy jelöli, hogy Base vagy Down (BU vagy BD) vagy Base In vagy Out ( BI vagy BO).