Sport kernia és futás

A sporttörmelék egy olyan speciális feltétel, amely alkalmanként a futók és más sportolók ellen küzd. Gyakran súlyos fájdalmat okoz, és kikapcsolódást igényel. A sport herniák nehéz diagnosztizálni, a nagy többség a férfiaknál fordul elő. A súlyosságától függően a sporttörmelék otthoni, vagy szélsőséges esetekben műtéttel kezelhető.

Anatómia

A sportvérzés akkor fordul elő, amikor a lágyítócsatorna egyik szerkezete szakad. Ez a 2 hüvelykes csatorna a láb tetején keresztül halad, ahol a test törzséhez kötődik. A falak a hasizmokból, az inakból és az ízületekből állnak. Az ilyen területeken bekövetkező zavarok egy sporttörést kelthetnek.

Okoz

Bár a sport herniák gyakran hirtelen fellépő erejéből származnak, például kemény csavaró mozgás esetén, a sérülés kialakulása fokozatosabb a futóknál. A legtöbb esetben a hip abductor izomzat ismétlődő nyíróereje, ahol összekapcsolódnak a csontos csontokkal, valószínűleg a bűnös. A rugalmasság és a rugalmasság hiánya a medencében és a csípőben optimális feltételeket teremthet a sport kernel kialakulásához.

Tünetek

Leggyakrabban a sportérzékenység az ágyék egyik oldalán fordul elő, bár néha mindkét oldalon megjelenik. Az első tünetek jellemzően a futás befejezésekor jelennek meg, bár egymás után futhatnak. Köhögés és tüsszentés elég ahhoz, hogy fájdalmat indukáljon, ami a hasba, a hasvízkagylóba vagy a belső combba sugározhat.

Azonosítás

Más hüvelyekkel ellentétben a sport péna nem tartalmaz könnyen azonosítható duzzanatot a sérülés helyén. A röntgenfelvételek, a csontvizsgálatok és az MRI-k nem pontosan diagnosztizálják a sport herniákat, de kizárhatják a többi problémát. Az azonosítást gyakran tapintással érik el, amelyben fájdalmat okoznak, amikor az orvos kezeivel a lenyelvényes csatorna felszínén érzi magát.

Kezelés

A sport herniákkal diagnosztizált futók általában hat hétnyi fizikai terápiára utalnak, hogy javítsák a csípő- és medenceerősséget és rugalmasságot. Súlyos eseteket járóbeteg-endoszkópos műtéttel lehet kezelni, amely során a sérülésre kis méretű hálót helyeznek a segítségnyújtásra. A post-op rehabilitáció tartalmazhatja a napi futópadok járását és a folytonos csípő- és kismedencei gyakorlatokat.