Milyen burgonya a legegészségesebb?

Mindenféle burgonya magas szénhidrát-tartalmú, mérsékelt mennyiségű kalóriát tartalmaz, valamint egészséges rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A legegészségesebb burgonya a sötétebb színű burgonyafajták, például a Purple Viking, a Yukon Gold és a Ruby Crescent. Az ilyen burgonya pigmentjei olyan flavonoidokat és karotinoidokat biztosítanak, amelyek elősegítik a jó egészséget.

A burgonya alacsony a kalóriában, nem tartalmaz koleszterint vagy zsírt, magas rostokban, jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint és káliumot, valamint a B-6 vitamint és a vasat. A közepes burgonya körülbelül 110 kalóriát fog tartalmazni szénhidrátok formájában, és körülbelül 8 százalékát a rostok RDA-jának. Egyetlen szivárvány megfelel a C-vitamin körülbelül 45 százalékos RDA-ja és közel 18 százalék RDA a káliumnak, amely alapvető ásvány. A burgonya is tartalmaz kis mennyiségű kalciumot, magnéziumot, cinket és foszfort.

Minden burgonya összetett szénhidrátokban gazdag, keményítőt, glikogént és rostot tartalmaz. A szénhidrátok a szervezet tüzelőanyag-forrásai, és nélkülözhetetlenek az izom és az agy egészségi állapotához. Míg a túlzott szénhidrátok, mint bármely más táplálék, hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz, ezek létfontosságúak a tested számára. Szerint a burgonya jóság kiszabadult, súlyosan korlátozza a beviteli szénhidrátok eredményeként a szervezet ellopta őket a fehérje tárolja egy folyamat ismert néven glukoneogenezis. A burgonya által nyújtott rost csökkenti a koleszterinszintet és rendszeresen tartja az emésztőrendszert.

A burgonya számos színben kapható, beleértve a fehér, a sárga, a vörös és a kék színt. A keményítőtartalmuk szerint osztályozottak is. A nagy keményítőtartalmú burgonyát általában sült burgonyára és burgonyapürére használják. Az alacsony keményítőtartalmú burgonyát viaszos burgonyának is nevezik, és általában jó burgonyasaláta készítik, mert megőrzik alakjukat, és nem esnek szét. Míg az összes burgonyafajtának nagyjából azonos tápanyagai és mennyiségű szénhidrátjai vannak, a színesebb fajták olyan karotinoidokat és flavonoidokat is tartalmaznak, amelyek megóvhatják a rákot. A sötét sárga burgonya béta-karotint, a tápanyagot, amelyet a szervezet az A-vitamin termelésére képes.

Az édesburgonya technikailag nem burgonya, mivel egy másik növénycsaládból származnak, de kapcsolatban állnak egymással. Az összes színű burgonya a Solanaceae botanikus családból származik, míg az édesburgonya a Convolvulaceae családból származik. Az édesburgonya narancssárga, fehér, vörös és arany fajtákban kapható. A narancssárga fajtát yamnak is nevezik. Az édesburgonya több mangánt tartalmaz, mint a rendszeres burgonya, és nagy a béta-karotin. A hagyományos burgonyával ellentétben nem tartalmaznak olyan alkaloidokat, amelyek egyes embereknél allergiás reakciót válthatnak ki.

Bár a burgonya nem tartalmaz zsírt vagy koleszterint, a főzésük jelentősen megváltoztathatja táplálkozási értéküket. A rántott keményítő burgonya, valamint a burgonya-csipke nagy mennyiségű étolajat képes felszívni, és nemkívánatos kalóriát és zsírt adhat a tápláléknak. A vajjal vagy tejföllel töltött sült burgonya kalóriát is tartalmaz. Vegye fontolóra a kis szerves burgonyát a bőrön, amely a legtöbb értékes rostot tartalmazza.

A burgonya tápanyagai

Szénhidrát

Burgonyafajták

Édesburgonya

Főzési módszerek