D-vitamin hiány és homályos látás

Bár a látás bizonyos változásai természetesek lehetnek az idősödésben, az elmosódott látás az alapbetegség jele lehet. A látásromlás egyik oka makula degenerációnak nevezett állapot. A D-vitamin hiánya növelheti a makula degeneráció kockázatát, de bármilyen kiegészítés megkezdése előtt beszéljen orvosával.

A D-vitamin néhány ételben, például halakban, tojásban és májban van jelen, ez a vitamin sok tejtermékhez is hozzáadódik. A szervezet D-vitamint is készíthet, ha a bőred napfénynek van kitéve. A D-vitamin, a táplálékkiegészítők hivatalának egyik fő szerepe az, hogy segítsen a szervezetnek felszívni a kalciumot. A D-vitamin szabályozza a sejtnövekedést, a gyulladást és a neuromuszkuláris funkciókat is.

A homályos látás, akár egy szem vagy mindkettő, számos különböző szemprobléma tünete. Néha, a EyeHealthWeb megjegyzi, csupán azt jelzi, hogy szükség van szemüvegre vagy egy új receptlencsére. Másrészt súlyosabb körülmények, például a makula degeneráció, homályos látást is okozhatnak. Ha homályos látás alakul ki, alapos vizsgálatot kell végezni egy optometrista vagy szemész szakorvos által.

Bár a D-vitamin szerepe a makuladegenerációban még vizsgálatban van, egyes kutatások azt sugallják, hogy a D-vitamin megfelelő szintje fontos lehet a betegség megelőzésére. A “JAMA szemészet” című, 2011. áprilisi tanulmány szerint a megnövekedett D-vitamin bevitel csökkentette a 75 év alatti nőknél a makula degeneráció kockázatát. Egy másik, 2012-ben az “Aging neurobiológiája” című tanulmány szerint a D-vitamin megújíthatja a szemet Csökkenti a gyulladást és javítja a látást.

Bár a D-vitamin hiánya egészségügyi problémákat okozhat, túl sok D-vitamin veszélyes lehet. A táplálékkiegészítő Hivatal szerint naponta több mint 400 nemzetközi egység vagy IU D-vitamin fogyasztása kalcium-kiegészítők mellett növelheti a vesekövek kockázatát. A 10 000 és 40 000 NE közötti nagyobb dózisok a szívben, a vesékben és az erekben felhalmozódnak, ami súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

D-vitamin

A homályos látás okai

D-vitamin és makuláris degeneráció

D-vitamin-kiegészítők