Az acetilkolin hatása az izomra

Az acetilkolin kémiai hírvivő, neurotranszmitter, amelyet idegsejtek bocsátanak ki a perifériás idegrendszer számos részében. Ez szabályozza az összes csontváz vagy az önkéntes izmok összehúzódását, például. Ugyancsak hatással van a sima és a szívizom összehúzódására. Az acetil-kolint szinaptikus vezikulumok tartják az idegvégződésekben mindaddig, amíg egy elektromos jel nem adódik ki egy olyan speciális izomsejt membránra, amely olyan receptorokat tartalmaz, amelyek felismerik a neurotranszmittert.

A vázizom, vagy a csíkolt izomsejtek az idegrendszerbe való bevitelre válaszolnak. A motor neuron egy izomsejtet érint egy szerkezetben, amelyet motor-véglapnak neveznek. Az izomsejt membrán olyan nikotin receptorokat tartalmaz, amelyek érzékenyek az acetilkolinra. Ezek a receptor molekulák, amelyek fehérjéből készülnek, koncentrálódnak, ahol acetil-kolint szabadítanak fel. A nikotin receptor egy ligandumos nátriumcsatorna. Ez azt jelenti, hogy amikor az acetilkolin, a ligandum kötődik egy receptorhoz, a receptor megváltoztatja annak alakját úgy, hogy a nátrium belép az izomsejtbe.

A nátrium beáramlása depolarizálja az izomsejtet a motor endplate közelében. A depolarizáció azt jelenti, hogy az izom belső és külső része közötti különbség csökken. Egy másik típusú nátriumcsatorna, amely a depolarizáció hatására aktiválódik, több nátriumot enged meg, és a gerjesztési hullám az izomsejtben terjed. Ez kalciumionok felszabadulását eredményezi az izomsejtekben található tárolóhelyektől. A kalciumionok számos olyan biokémiai eseményt indítanak el, amelyek a troponint, a tropomyozint és a miozint érintik, ami az izmok összehúzódását okozza.

Az acetilkolin aktiválja a simaizomban jelen lévő különböző típusú receptort: ​​a muszkarin receptort. Ha ez a receptor kötődik az acetilkolinhoz, az egyik eredménye a kalciumionok felszabadulása a belső tárolókból. Az acetilkolin kölcsönhatása a muszkarin receptorokkal, mint a nikotin receptorokkal, a csatornákat nyitja meg, ami olyan ionáramot eredményez, amely depolarizálja az izomsejtet. A vázizomhoz hasonlóan a depolarizáció izomösszehúzódáshoz vezet.

A simaizomhoz hasonlóan a szívizom muszkarinos receptorai is vannak. Az acetilkolin hatása a szívizomra azonban nagyon különbözik a csontváz vagy a simaizom hatásától. A szívben a muszkarin receptorok acetil-kolin aktiválása csatornákba hozza az izommembránon a kálium átjutását. Ennek hatása a szívizom összehúzódásának lelassulása és kisebb erővel történő megverése.

Ahol az ideg és az izom találkozik

Az acetilkolin hatása az izom membránra

Az acetilkolin hatása a sima izomra

Az acetilkolin hatása a szívizomra