A vörösbor ecet egészségügyi előnyei

Amint azt a név is jelzi, a vörösbor ecet vörösborból készül, bár a végtermék nem alkoholos. Az ecet savas, és gyakran használják a salátaönteteket és a marinad recepteket. Az egyes tápanyagok nyomnyi mennyiségein túl a vörösbor ecet számos más lehetséges egészségügyi előnyhöz juttat.

Alacsony zsírtartalmú, alacsony kalóriatartalmú összetevő

A vörösbor ecet nagyon kalóriát tartalmaz, és nem tartalmaz zsírt. Az ecettel az olyan ételeken, mint például a zöld vagy tészta saláta, nagy mennyiségű zsírt és kalóriát ad hozzá. A zsírbevitel – pontosabban a telített és a transzzsírsav – alacsony szinten tartása egy olyan lépés, amellyel javíthatja egészségi állapotát. Például a salátaöntetek helyett a vörösbortartalmú ecet vagy a majonéz helyett a tészta saláta egyszerű, de ízletes módja annak, hogy csökkentse a kalóriát és a telített zsírt.

Trace tápanyagok

Az 1 evőkanál vörösbortartalmú ecet nem ad nagy mennyiségű tápanyagot, de számos fontos vitamin és ásványi anyag nyomnyi mennyiségét tartalmazza. Például, egy evőkanál vörösbortartalmú ecet tartalmaz apró mennyiségű vasat, ásványi anyagot, amely segít a szervezetnek a vörösvérsejtekből, és segít megelőzni a vérszegénységet, olyan állapotot, amely fáradtságot és gyengeséget okoz. Egy evőkanál vörösbor ecet tartalmaz nyomnyi mennyiségű káliumot és C vitamint is.

További egészségügyi előnyök

Mivel a vörösbor ecet lényegében savanyú vörösbor, resveratrolot tartalmaz, Cal Orey szerint, “Az ecet gyógyító erejének” szerzője. A Resveratrol segíthet csökkenteni a rák kockázatát és lassú vagy gátolni a rákos daganatok növekedését, a 2007-es “Toxikológia és Alkalmazott Farmakológia” című cikk szerint. A vörösbor ecet tartalmazhat olyan polifenolokat is, amelyek olyan növényekből származó vegyületek, amelyek antioxidánsként hatnak a környezeti tényezők által okozott sejtkárosodás csökkentésére. Az ecetet a fertőzés kezelésére, valamint a szívbetegségek kockázatának csökkentésére és a vércukorszint kezelésére is felhasználhatják, a Medscape Journal of Medicine című cikkében 2006-ban közzétett cikk szerint.

Vörös borkóstoló a táplálkozásban

Az ízletes salátaöntetek elkészítésén túl vörösbortartalmú ecetet is használhat a húsmarinadék receptjeiben, vagy egy tálas leveshez vagy chilihez fröcskölhet, hogy boldog ízű legyen. Pároljuk meg a zöldségeket, például a gombát vagy a mogyorót, vörösboros ecetben, mielőtt megsemmisítjük ízüket. Szitáljunk vörösboros ecetet grillezett garnélarákra vagy fésűkagylóra, vagy keverjünk bele egy evőkanálnyi mártást a húshoz és a burgonyához, mint további módon, hogy bevessük az étrendbe.