A pulzusszám és a mozgás intenzitása közötti összefüggést

A gyakorlati intenzitás és a pulzusszám között lineáris kapcsolat áll fenn. Ahogy a testmozgás intenzitása nő, a szívritmus is így van. Tehát az edzés intenzitásának mérésének egyik módja, hogy felmérje, milyen keményen működik a szíved. Például egy gyors séta a pálya körül megnöveli a pulzusszámát, de a pálya körül megcsörgetve valóban a szívet szivattyúzza.

A maximális pulzusszám

A maximális pulzusszám (MHR) a legmagasabb pulzusszám, amelyet a szív-és érrendszer hatékonyan képes megbirkózni a fizikai aktivitás során. Egy egyszerű módja annak, hogy kiszámítsuk a MHR-t, hogy levonjuk az életkorát 220-ról. Például egy 30 éves MHR 220 vagy 30 vagy 190 lehet. Tehát 190 a 30-as évek szívének maximális száma Legyőzni minden percet a testmozgás és a testmozgás során. Azonban bizonyos gyógyszerek és fizikai tényezők okozhatják az MHR magasabb vagy alacsonyabb szintjét.

Intenzitásszintek és pulzusszám

Alacsony intenzitású gyakorlatok során a szív jóval alacsonyabb a maximális sebessége alatt. Amint a testmozgás intenzitása nő, a szívverés közelebb kerül a maximális sebességhez. Az alacsony intenzitású gyakorlatok növelik a pulzusszámot az egyén MHR-jének 40-50% -ára. A közepes intenzitású gyakorlatok növelik a pulzusszámot az MHR 50-70% -ára, míg az erőteljes intenzitású gyakorlatok emelik a pulzusszámot az MHR 70-80% -ára.

A célzási frekvencia zónája

A cél pulzusszámláló zóna az optimális szint a maximális kardiovaszkuláris és súlycsökkenési előnyök gyakorlására és hasznosítására a szív túlcsorgatása nélkül. A cél pulzusszámának meghatározásához ismernie kell MHR-jét és az edzés intenzitási szintjét. Például egy mérsékelt intenzitású edzés elvégzésére szolgáló 30 éves tervezésnek 190 MHR-ja lenne (220 mínusz 30), és a mérsékelt edzés intenzitása a maximális pulzusszám 50-70 százalékának lenne. A cél-pulzus számításához, 190-tel 0,5-gyel szorozzuk meg a zóna alsó tartományát, majd szaporítsuk a 190-es értéket 0,7-gyel, hogy elérjük a célzónát. Így a 30 éves célzott szívritmus zóna a mérsékelt intenzitású edzéshez 95 és 133 ütés percenként.

A pulzusszám meghatározása az edzés során

Egy könnyű módja annak, hogy meghatározza a pulzusát és az edzés során az edzés intenzitását, hogy álljon le, 15 másodpercig vegye be a pulzusát, majd négyszeresével szaporítsa meg ezt a számot. Például gyakorlás közben ugyanaz a 30 éves megállt, és megragadta az impulzusát azáltal, hogy a mutatóját és a harmadik ujjait a csuklóján lévő sugárirányú artéria fölé helyezte, és 31 ütést 15 másodpercen belül. Szaporodni fog 31-ről négyre, hogy megkapja a tényleges pulzusszámát, ami 124 lenne. Ez azt jelenti, hogy az edzése mérsékelt intenzitású tartományban van a célzott szívverés zónájában.