B2-vitamin toxicitás

A riboflavin néven is ismert, a B2-vitamin alapvető fontosságú a szervezet zsírok, aminosavak és szénhidrátok anyagcseréjéhez. A B2-vitamin a folsav és a B6-vitamin előállítására is alkalmas. Bár a B2-vitamin ritkán okoz toxicitást, a vízben oldódó vitamin napi követelménye meglehetősen kicsi. Mielőtt megkezdi a B2-vitamin-kiegészítés szedését, forduljon orvosához.

Funkció

A B2-vitamin segíti a szervezetet a szénhidrátok energiává való átalakításával azáltal, hogy adenozin-trifoszfátot (ATP) hoz létre. Önnek B2-vitaminra is szüksége van ahhoz, hogy más B-komplex vitaminokat hasznosítson. A B2-vitamin szintén antioxidáns hatásúnak tűnik a szervezetben, megsemmisítve a szervezet sejtjeit és sejt-DNS-jét veszélyeztető szabad gyököket, a Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint. Ezenkívül a riboflavin fontos szerepet játszik a vörösvértestek létrehozásában és az egészséges növekedésben.

Összeg

A táplálékból a B2-vitamint étkezési, tejelő, húsos, teljes kiőrlésű gabonafélék és leveles zöldségek fogyasztásával kaphatja meg, jegyzi meg a Michigan Egyetemi Egészségügyi Rendszer. Azok az emberek, akik nem kapnak elegendő B2-vitamint, szükség lehet kiegészítésre, általában B-komplex vitamin formájában. A B2-vitamin napi ajánlott igénye 1,1 mg a nőknél és 1,3 mg a férfiaknál, de a terhes nőknek többre van szüksége – kb. 1,4 milligramm, jegyzi meg a University of Pittsburgh Medical Center. A szoptató nőknek naponta 1,6 mg riboflavinre van szükségük, míg a csecsemők 0,3-0,4 mg-ot igényelnek. A gyermekek 1-8 évesek 0,5 és 0,6 mg között vannak, és a 9-13 éves serdülők naponta 0,9 mg B2-vitamint igényelnek. A 14 éves és idősebb tizenéves fiúknak a riboflavin felnőttkori követelménye van, míg a 14 és 18 év közötti lányoknak 1 mg-ra van szükségük. A B2-vitamin és a multivitaminok terápiás dózisa sokkal magasabb. A multivitamin-kiegészítők gyakran 20-25 mg B2-vitamint tartalmaznak, és a terápiás dózis napi akár 400 mg-ot is elérhet.

Figyelem

Bár a multivitamin-kiegészítőkben és az étrendben talált B2-vitamin-mennyiségek nem jelentenek kockázatot a toxicitásra, a terápiás dózisok a Pittsburgh-i Egyetem orvosi rendszere szerint túlzott mennyiségű riboflavint eredményezhetnek. A nagy mennyiség ellenére a B2-vitamin nagyon biztonságosnak tűnik. Még a rendkívül nagy dózisokban, a B2-vitamin ritkán okoz mellékhatásokat, sokkal kevésbé mérgező, jegyzi meg a Maryland Egyetem Orvosi Központja. A riboflavin napi 10 mg-nál több napi bevételének jelentett mellékhatása a napfénnyel kiváltott szemkárosodás, viszketés vagy zsibbadási érzések és narancsbarnított vizelet.

felhasználások

Bizonyos terápiás alkalmazások a B2-vitamin-kiegészítőkre vonatkoztak. Például, ha a migrén, a szürkehályog, a vérszegénység, az éjszakai vakság vagy a rákos sebek, a riboflavin-kiegészítőket is megteheti, jegyzi meg a Michigan Egészségügyi Egyetem. A B2-vitamin elősegítheti a Parkinson-kór, a sarlósejtes vérszegénység és a preeklampsia kezelését is. Azok a személyek, akik sportteljesítményüket növelni akarják, és a HIV / AIDS-szel rendelkezők is részesülhetnek a riboflavin kiegészítésben, jegyzi meg a University of Pittsburgh Medical Center. Semmi kudarc orvosi kutatás nem támogatja a B2-vitamin-kiegészítők alkalmazását bármilyen, bármilyen specifikus hiányosságtól eltérő egészségi állapot kezelésére vagy megelőzésére.

interakciók

A B2-vitamin kiegészítők negatív hatással lehetnek más gyógyszerekkel és kiegészítőkre. Beszéljen orvosával, mielőtt extra riboflavint szed, ha az antibiotikum tetraciklinet, a triciklikus antidepresszánsokat, a köszvényben lévő probenecidet, az epilepsziás Dilantint vagy a rákos doxorubicint is szedik, figyelmeztet a Maryland Egyetem Orvosi Központjára. Ne feledje azonban, hogy nagy mennyiségű B-komplex vitamin bevitele más B-vitaminok kiegyensúlyozatlanságát okozhatja. Ezért fontolja meg a B2 vitamin bevitelét olyan kiegészítőkben, amelyek más B-komplex vitaminokat, különösen a B1, B3 és B6 vitaminokat tartalmaznak, tanácsolja a University of Michigan Egészségügyi Rendszerének.