A salátaöntetek legegészségesebb olajjai

A zöldségekkel ellátott saláta nélkülözhetetlen tápanyagokat szolgáltat, és ez lehet az alacsony kalóriájú étkezés vagy mellékétel alapja. A salátaöntés extra salátát és textúrát adhat a saláta számára, és az egészséges olaj növeli a tápanyagtartalmat. Az összes zsír magas kalóriát tartalmaz és súlygyarapodáshoz vezethet, ha túl sokat eszik, ezért csak kis mennyiségben használjon alacsony kalóriatartalmú salátát.

A salátaöntetek legegészségesebb olajjai alacsony zsírtartalmú és magas telítetlen zsírokból állnak, mivel a telített zsír a vérben a koleszterin szintjét emeli, és növelheti a szívbetegségek kockázatát. Csökkentheti koleszterinszintjét telítetlen zsírok helyett telítetlen zsírok használatával, az Egyesült Államok Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Igazgatóságának 2010. évi étrendi irányelvei szerint. A legtöbb növényi olaj kevés a telített zsírban, de a szív-egészséges salátaöntemény nem tartalmazhat nagyon telített olajat, például pálma és kókusz.

Az olíva-, a repce- és a földimogyoró-olaj magas egyértékű telítetlen zsírsavakban, amelyek a Mayo Clinic szerint csökkenthetik teljes és LDL-koleszterinszintjét. A mediterrán táplálkozási szokások nagymértékben egyszeri telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, és többet fogyasztva csökkentheti a szívbetegség kockázatát. Hozzáadhat több egyszeresen telítetlen zsírsavat a salátához azáltal, hogy avokádókat vagy olajbogyókat is tartalmaz, amelyek szintén étkezési rostot tartalmaznak. Az olajbogyó azonban magas a nátriumban, ami növelheti a vérnyomását és növelheti a szívbetegségek kockázatát.

A többszörösen telítetlen zsírsavak egészségesek lehetnek, és az E-vitamin jó forrásai, antioxidánsok, az Egyesült Államok Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Igazgatóságának 2010-es étrendi irányelvei szerint. Jó választás a salátaöntésre: kukorica, pórsáfrány, napraforgó és szójaolaj. Ha olajalapú salátaönteteket vásárol, olvassa el a címkét annak biztosítására, hogy ne tartalmazzon részlegesen hidrogénezett olajokból származó transzzsírokat. A saláta telített zsírtartalmának korlátozásához válasszon egy sovány fehérjeforrást, például grillezett csirkét vagy tojásfehérjét a teljes zsírtartalmú sajt vagy zsíros hús helyett, például szalámi vagy olasz húsok helyett.

A lenmagolaj egészséges salátaöntést tesz lehetővé, mivel ez a Linus Pauling Intézet Micronutrient Információs Központja szerint az alfa-linolénsav, az esszenciális omega-3 zsírsav legkoncentráltabb forrása. Minden tbsp. 7,3 g alfa-linolénsavat tartalmaz, vagyis a napi érték 450 százalékát a koleszterinszint csökkentő zsírsavért. Tovább növelheti az omega-3 zsírsavak bevitelét salátájába diófélék vagy zsíros halak, például tonhal vagy lazac hozzáadásával.

Telítetlen zsír

Egyszeresen telítetlen zsírsavak

Többszörösen telítetlen zsírsavak

Lenmagolaj