A jelek és tünetek a túl sok súlyvesztés

Bár az Egyesült Államokban sok felnőtt, aki túlsúlyos vagy elhízott, az egészségügyi előnyöket a súlycsökkenés, a túl gyorsan fogyó vagy túl sok testtömeg elvesztése kellemetlen – még veszélyes – mellékhatásokat is okozhat. Hacsak orvosi felügyelet nem áll a súlycsökkenés alatt, a biztonságos fogyás sebessége hetente 1-2 font, javasolja a Centers for Disease Control és Prevention.

A gyors fogyás tünetei

A testsúlycsökkentő információs hálózat szerint a testsúlycsökkenés legfeljebb 3 fontot meghaladó gyors ütemben fáradtságot, émelygést, hasmenést és székrekedést okozhat. A hálózat azt is megjegyzi, hogy a gyorsan fogyó – ami gyakran fordul elő 800 kalória vagy annál kevesebb naponta – okozhat epekőképződést, amely rendkívül fájdalmas lehet vagy sebészeti eltávolítást igényel. Hajhullás akkor is előfordulhat, ha a testsúlycsökkenés gyors ütemben történik.

Az alultápláltság kérdései

Akár túl gyorsan fogy, vagy alulsúlyozol, az alultápláltság aggodalomra ad okot, ha nem eszel elég kalóriát. Az alultápláltság általános tünetei: szédülés, fogyás és fáradtság. Ha túl kevés vitamint és ásványi anyagot kap a táplálkozásodban, akkor az érzékenyebb a gyengített immunrendszerre, csontritkulásra és fáradtságra. Kwashiorkor, az alultápláltság egyik formája, amely akkor következik be, ha túl kevés diétás fehérjét fogyaszt, megváltozik a bőr pigmentje, az izomtömeg csökkenése, a fáradtság, a hajváltozások, az ingerlékenység és a kiütések, megjegyzi a MedlinePlus

A jelek túlsúlyosak

Az alultápláltság miatt az alultápláltság – beleértve a hajhullást, a fáradtságot és a szédülést – ugyanolyan kellemetlen mellékhatásokat tapasztalhat. Kevesebb mint az egészséges testsúly, a finom szőrzet, zavarodottság, lassú gondolkodás, rossz memória, szájszárazság, szélsőséges érzékenység a hideg hőmérsékletre, az izomrángolásra és a gyenge csontokra borított sárgás, száraz bőrre, a MedlinePlus szerint. Az alultápláltság miatt a nők leállíthatják a menstruációt. A Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérintézet beszámol arról, hogy alultápláltnak minősül, ha testtömegindexe 18,5 alatt van.

Egészséges súly fenntartása

Az egészséges testsúlyú embereknek a BMI-k 18,5 és 24,9 között vannak, a Nemzeti Szív, Tüdő- és Vérintézet szerint. A BMI meghatározásához szorozza meg a 703-as számot testtömegének fontosságával, oszd meg ezt a számot a magassága hüvelykben, és oszd meg újból a hüvelyk magasságával. Ha a BMI 18,5 alatt van, növelje a kalóriabevitelét úgy, hogy tápláló, kalóriatartalmú ételeket – például dióféléket, magokat, dióféléket és szárított gyümölcsöket – választ, és rendszeresen étkezhet és rágcsáljon.