Szájüregi beültetés

A csecsemők körülbelül 3 hónapos korban kezdtek nyáladozni, a Howard Bennett gyermekorvos szerint. Néhány kisbaba egy kicsit leereszkedik, más gyerekek folyamatosan nyalogatnak. Ha úgy találja, hogy naponta többször megváltoztatja a baba felszerelését, vagy átmegy számos vödrökön annak megakadályozására, hogy szárazon maradjon, akkor aggódhat, hogy a nyáladzás túlzott. A legtöbb esetben azonban a baba salivációja fizikai fejlődésének normális része.

Amikor a csöpögés kezdődik

A csöpögés kb. 3 hónapon belül kezdődik, mert ez az, amikor a parotis mirigyek – a nagy nyálmirigyek, amelyeket az étkezés aktivál – érettek. Ebben a korban a csecsemők kifejlesztik a rágó képességet, valamint az izomszabályozást, hogy kezükbe kerüljenek a szájukba, mindkettő pedig ösztönözze a nyáltermelést. Azonban a csecsemők még nem tanulták meg, hogyan kell lenyelni a nyálukat. Amikor a kezüket vagy a játékokat rágcsálni kezdik, a nyál nyálkahártyájából kiszakad a szájából.

Drooling előnyök

A csecsemő nyál számos előnnyel jár a baba számára. Miután elkezdi a szilárd ételt fogyasztani, a nyál megóvja a baktériumokat és az élelmiszer-részecskéket, amelyek fogszuvasodást okozhatnak. Segíti az emésztést azáltal, hogy lebontja a szénhidrátokat, amelyeket a baba eles. A nyál növekedési faktort tartalmaz, amely lenyeléskor segít a belek érlelésében. Még a csecsemõ refluxban szenvedõ csecsemõket is segíti, ahol a gyomor tartalmuk visszatér a nyelőcsõbe. A nyál segít a gyomorsav neutralizálásában, és megóvja a nyelőcső bélését az irritációtól.

Túlzott csapás

Míg a sírás a csecsemők szokásos viselkedése, a túlzott nyáltermelés jelezhet egy másik problémát. Amikor a baba elkezdi a fogazást, a szokásosnál jobban leeshet, részben azért, mert a nyálkásodást növelő tárgyak rágása enyhíti a fájdalmat. A generalizált fejlődési késleltetésű csecsemők túlságosan leheletezhetnek, ha a lenyeléshez használt izmok károsodnak. Mivel a baba nem lenyeli jól, több nyál marad a szájában, vagy elcsúszik belőle.

Drooling kezelések

Ha a baba szövődményt jelent a túlzott nyáladzás miatt, a gyors kezelés segíthet neki abban, hogy jobban érezze magát. A baba szájából kiszakadt nyál irritálhatja az állát, nyakát vagy mellkasát, érzékeny bőrét, ami rögös, vörös kiütést okozhat. A vénás bőrkiütés kezelésére óvatosan mossa le a gyulladt bőrfelületet, szárítsa meg és lanolin kenőcsrel megnyugtassa. A nagy mennyiségű nyál lenyelése a baba vizenyős székletét, hasmenését és végül pelenka kiütését is okozhatja. A baba testén lágyító kenőcs használata segíthet meggyógyítani a bőrt és meggátolni a további irritációt.