Milyen gyümölcsöt lehet fogyasztani tonsillectomia után?

A tonsillectomia egy sebészi eljárás a mandulák, két mirigy vagy nyirokszövet eltávolítására, amelyek a torok hátulján fekszenek. A műtétet a folyamatosan visszatérő fertőzések vagy a horkolás és az alvási apnoe miatt lehet feltüntetni. Míg a műtétet általában ambuláns eljárásként végzik, amelyben ugyanazon a napon hagyhatja el a kórházat, még mindig teljes érzéstelenítés alatt áll, és utána fájdalmat és kényelmetlenséget tapasztal. Az orvosok általában egy bizonyos étkezési tervet írnak elő a tonsillectomia után következő hetekben. A gyümölcs szerepel az étkezési terv részeként, de vigyázzon a választott típusokban.

A tonsillectomia után az első órákban csak az engedélyezett élelmiszerek tiszta folyadékok. Bár nem lehet egészséges gyümölcsöt enni, almalevet megengedhetünk. Élvezheti az egész gyümölcsű jégpopikákat is, amelyeknek nincsenek cellulózjaik.

A műtét után a műtétet követő héten előnyben részesítheti a puha ételeket. Az almaszósz, a banán törmelék és a konzerves őszibarack puha gyümölcs lehetőségeket kínál. Kerülje a ropogós gyümölcsöket, például az alma és a körtét, mivel a durva élek megkarcolhatják a műtéti sebhelyet és vérzést okozhatnak. A tej és a bogyós gyümölcsök, az őszibarack vagy a papaja tejszínnel készített gyümölcsei egy másik módja a gyümölcsök élvezetének, miközben a torkod érzékeny.

Egy hét múlva forduljon orvosához, mivel lehet, hogy több ropogós ételeket, köztük almait is hozzáadhat az étrendhez. Ahogy készen állsz, még szilárdabb ételekkel és gyümölcsökkel tudsz bemutatni, amennyit csak akarsz. Ne aggódjon, ha az étvágya továbbra is könnyű, és a műtét utáni első hetekben fogy. Általában minden elveszett testtömeg visszatér, amint teljes egészében meggyógyul és visszatér normál étkezési szokásokhoz.

Míg a citrusfélék és a gyümölcslé nem tesz semmilyen fizikai sérülést, fájdalmasak lehetnek lenyelni. A gyümölcsökben lévő sav irritálhatja a műtéti helyet, és néhány napig vagy hetekig égető vagy szúró érzést okozhat. Ananász és mangó is irritálhatja a helyszínt.

Közvetlenül utána

A következő héten

Folyamatban lévő

szempontok