Miért van gyermeke gyomra?

A dagadt vagy kifeszített gyomor rendszerint kellemetlen állapot, függetlenül az októl. A szülők számára aggasztó lehet, ha gyermeke gyomra nyilvánvaló ok nélkül tágul, és a kisgyermekek nehezen tudják megfogalmazni, mit érznek. Míg a dagadt gyomor önmagában nem jelent súlyos állapotot, a szülőknek tudniuk kell minden olyan egyéb tünetet, amely a gyermek táguló hasán jár. Ez segíthet meghatározni, hogy konzultál-e orvosával vagy sem.

Székrekedés

A székrekedés kényelmetlen, de általában nem komoly feltétel, hogy mindenki időről időre szembesül. Ha a gyermek székrekedés, a gyomra felfúvódhat, és tapintatos lesz. A legjobb módja annak meghatározására, hogy gyermeke székrekedett-e, vegye figyelembe a bélmozgásainak gyakoriságát és következetességét. Ha a bélmozgásai a szokásosnál kevésbé gyakoriak, és különösen keménynek tűnnek, akkor lehet székrekedés. Néha az egyszerű étrend változások enyhítik a székrekedést, de kérdezze meg gyermeke orvosát, ha érintett.

Vakbélgyulladás

A gyulladásgátlás a gyomor területének megjelenését okozhatja, különösen a fiatalabb gyermekeknél. A gyomorpanaszok mellett a gyomorrontás gyermeke is lázzal, émelygéssel és fájdalommal járhat, amely a has alsó jobb oldalán helyezkedik el. Ha gyanítja, hogy gyermeke gyomorrascularis, akkor mielőbb keresse fel az orvosi segítséget. Ha a vakbélgyulladás kezeletlenül fordul elő, a függelék felrobbanhat és potenciálisan életveszélyes fertőzést okozhat. A gyulladáscsillapítást antibiotikumokkal vagy a függelék műtéti eltávolításával kezeljük.

Giardia

A Giardia-t a bélparaziták okozzák, és gyermekekről gyermekre terjednek nappali környezetben. Ez a parazita okozhatja gyermeke gyomorpanaszok, hasmenés, gyomorfájás és hányinger. Miközben a giardia gyógyszerrel kezelhető, fontos, hogy tanítsa gyermekének a megfelelő higiéniát, hogy csökkentsék a fertőzés esélyeit. Figyeld meg napközbeni higiéniai politikáidat is annak biztosítása érdekében, hogy mindent megtesznek a paraziták és fertőzések terjedésének megakadályozása érdekében.

Coeliakia

A lisztérzékenységben szenvedő személynek olyan rendszere van, amely nem képes a glutént feldolgozni, ami számos ételben megtalálható. Ezeknek az ételeknek a fogyasztása, mint a kenyér vagy tészta, többek között okozhatja a beteg szedését, hasmenése és kiütés kialakulását. Bár a cöliákia kezelésére nincs gyógykezelés, a gyermek étrendjének módosításával szabályozható, hogy elkerülje a glutént tartalmazó élelmiszereket. Ez a táplálkozási változás nagyon fontos, mivel a kezeletlen lisztérzékenység a gyermekek kismértékű növekedéséhez vezethet.

Mikor hívja fel a doktort?

Fontos figyelembe venni azokat a tüneteket, amelyeket a gyermek gyomorpanaszokkal összefüggésben jelent, amikor eldönti, hogy hívja-e az orvost. Ha gyermeke láz, hasi fájdalom vagy kiütés jelentkezik, és puffadt állapotban van, forduljon gyermekorvosához. Az elhúzódó hasmenés dehidrációhoz vezethet, ezért fontos, hogy figyelje a gyermek folyadékbevitelt, ha laza székletet tapasztal, és lépjen kapcsolatba orvossal, ha a hasmenés tartós.