Mely aminosavakat tartalmaz tejben és tojásban?

Az aminosavak apró építőelemek a szervezetben. Ragasztják össze szöveteket, sejteket és szerveket. A szervezet aminosavat is alkalmaz az emésztésre, a növekedésre, a hormontermelésre, az agy jelzésére és más napi biológiai folyamatokra. Mivel az aminosavak elengedhetetlenek az alapvető életfunkciókhoz, szükség van rájuk a napi étrendben. Mind a tej, mind a tojás gazdag aminosavforrások, így mindegyiknek egészséges adagja van.

Az állati eredetű élelmiszerek, beleértve a tejet és a tojásokat, teljes fehérjékként ismerik, és rendelkeznek az összes esszenciális aminosav megfelelő szintjével. A kilenc lényeges aminosav közé tartozik a lizin, metionin, leucin, hisztidin, izoleucin, treonin, triptofán, valin és fenil-alanin. Ezek az aminosavak nélkülözhetetlenek vagy szükségesek, mert a napi étrendből származó élelmiszereknek kell származniuk. A szervezet nem képes ezeket az aminosavakat létrehozni, ami nem mindenfajta aminosav esetében.

A tej és a tojás mindegyike nem esszenciális aminosavat tartalmaz. Ezek az aminosavak közé tartoznak a glutaminsav, az aszparaginsav, az alanin és az aszparagin. Nem szükséges ezeknek az aminosavaknak a napi étrendbe jutni, bár ez sem fog bántani. A szervezetnek képesnek kell lennie arra, hogy szükségtelen aminosavakat készítsen szükség szerint, így mindig elégnek kell lennie ahhoz, hogy a tested megfelelően működjön.

Több aminosav tartozik a feltételes kategóriába. Bár általában nem esszenciális tápanyagok, a szervezetnek többre van szüksége, ha nagyon beteg vagy sérülést szenved. Az arginin, az ornitin, a prolin, a glutamin, a szerin, a tirozin, a glicin és a cisztein mind feltételes aminosavak. Kapsz ezeket az aminosavakat a tejből és a tojásokból is.

Ahelyett, hogy megtartaná a tabulátorokat arról, hogy mennyi minden aminosavat kap, összpontosítson a teljes fehérjebevitelre. Az aminosavak az általános fehérje ajánlásba esnek, ahol a fehérjéknek a táplálék kalóriájának 10-35 százalékát kell tartalmaznia, az amerikaiak étrendi irányelveinek megfogalmazása. A fehérje egy grammonként 4 kalóriát tartalmazó makronutriens, és az ajánlásnak megfelelően Naponta 50-175 gramm fehérje kell egy 2000 kalóriás étrendre. A tejet és a tojásokat tartalmazó tejet könnyű segíteni a fehérje igényeinek kielégítésében. Kb. 8,5 gramm összfehérjét – beleértve az összes esszenciális aminosavat – kb. 8 uncia pohár zsírtalanított tejből kapsz. A nagy egész tojásnak közel 6,5 gramm fehérje van.

Esszenciális aminosavak

Nem fontos aminosavak

Feltételes aminosavak

Elég