Kiegészítők a közös javításhoz

Ahogy az emberek idősebbek, egyre gyakoribbá válik a porc elvesztése – a párnázást biztosító szövet – az ízületekben. Számos táplálékkiegészítő segít megelőzni és visszafordítani ezt a folyamatot. Míg néhányan a gyulladás megakadályozására és visszafordítására dolgoznak, mások ténylegesen segítik az elveszett porc újjáépítését. A közös javítás leghatékonyabb és legmodernebb kiegészítései a glükózamin, az omega-3 zsírsavak, az antioxidáns vitaminok és az S-adenozil-metionin.

Menj a glukozaminhoz

A természetes úton előállított glukozamin a nyálkahártyák és a szinoviális folyadék alapvető összetevője, és fontos szerepet játszik a porc építésében, ami az ízületeket szigetelő kötőszövet. A kereskedelmi termelők gyakran kivonják a homárok, rákok, rákok és egyéb tengeri állatok exoskeletonjaiból a kiegészítőkben való felhasználásra. Tanulmányok támogatják ezeknek a kiegészítőknek az ízületi fájdalom megelőzésére és csökkentésére való alkalmazását, az American Orthopedic Surgeons Akadémia honlapján. Különösen potenciális szerepet játszik az osteoarthritis kezelésében – az artritisz egy olyan formája, amelyet a porc elvesztése jellemez, akár sérülés, akár normál kopás következtében. A “Osteoarthritis and Cartilage” folyóirat 2008. februári számában közzétett tanulmány megállapította, hogy a glükózamin használata legalább egy évig segíthet megelőzni az osteoarthritis betegek teljes térdízületcseréjét.

Omega-3 gyulladáshoz

A gyulladás csökkentése kulcsfontosságú tényező lehet az egészséges ízületek fenntartásában. Egy 2011-es cikk a “International Journal of Rheumatology” című kiadványban megjegyzi, hogy az omega-3 zsírsavak hasznos terápiaként szolgálhatnak az osteoarthritis számára. Ezek az egészséges zsírok javíthatják az ízületi fájdalmat okozó különböző gyulladásos állapotokat, a 2007-es York University of Vélemények és Disszemináció Központja által közzétett metaanalízis szerint. 17 randomizált, ellenőrzött vizsgálat áttekintése után a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak hatásos komplementer terápiák lehetnek a gyulladásos ízületi gyulladással járó ízületi fájdalom kezelésére.

Antioxidánsokról szól

Az antioxidánsok, amelyek az A, C, D és E vitaminokat tartalmazzák, emberi vagy természetes anyagok az élelmiszerben és kiegészítő formában. Segíthetnek bizonyos típusú sejtkárosodás megelőzésében vagy késleltetésében. Továbbá az omega-3 zsírsavak mellett az antioxidánsok hatékony eszközként szolgálhatnak a gyulladásos válaszok csökkentésében. Az alacsony antioxidáns szintek felgyorsíthatják az ízületi károsodást, az Osteoarthritis and Cartilage című folyóirat 2008. áprilisi számában publikált tanulmány szerint. A C-vitamin szükséges a porc és a csontok fenntartásához, valamint a szabad gyököket, amelyek a szervezet által előállított és az öregedésért és szövetkárosodásért felelős környezetben megtalálhatók a MedlinePlus szerint. A Journal of Clinical Diagnostic Research szeptemberi számában publikált tanulmány kimutatta, hogy a D-vitamin alacsony plazmaszintjei az oxidatív stresszhez kapcsolódnak, ami az osteoarthritis kialakulásának kulcsfontosságú tényezője.

Mondd ki SAMe-nek

Az S-adenozil-metionin, közelebbről SAMe néven ismert, olyan molekula, amely természetesen a testben szinte minden szövetben és folyadékban fordul elő. A SAMe fontos az immunfunkció, a sejtmembránok és a neurotranszmitterek felszabadulása szempontjából. A SAMe-t általában a depresszió és az osteoarthritis kezelésére használják. A New York-i Egyetem Langone Medical Center szerint jelentős mennyiségű tudományos bizonyíték támasztja alá a SAMe használatát az ízületi gyulladás tüneteinek kezelésére. A 2008. májusi cikk szerint az “Élelmiszertudomány és táplálkozás kritikus észrevételei” szerint számos klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a SAMe stimulálhatja a porcstermelést – kulcsfontosságú tényező az ízületi fájdalom és az ízületi gyulladás visszafordításához. A BMC csontrendszeri betegségekről szóló 2004. februári számában publikált tanulmány szerint a SAMe ugyanolyan hatásos volt, mint egy, a térdegyedűek tüneteinek kezelésére szolgáló vényköteles gyógyszer.