A fekete penész hatása a csecsemőkre

A Mayo Clinic 1999-es tanulmánya szerint szinte minden krónikus sinusfertőzés eredménye a penész. A penész tartós anyag, amely gyökeresen gyökerezik nedvesség jelenlétében. A Centers for Disease Control szerint “Mindig van egy kis penész mindenütt – a levegőben és sok felületen”. Ha otthonában penészed van, akkor a légzőszervi egészség és a kisgyermekek vagy csecsemők veszélyeztetettek.

Fekete penész

A formák önmagukban nem toxikusak. Ehelyett bizonyos toxigénes formák toxinokat (különösen mykotoxinokat) termelnek. Azonban ezek a formák nem veszélyesek, mint a többi szokásos formák, amelyek a CDC szerint növekszenek. A Stachybotrys atra vagy a fekete penész toxigén. Zöldesfehér, és nagy cellulóz és alacsony nitrogéntartalmú anyagokon, például farostlemezen, papíron és poron növekszik. A fekete penész a nedvességre gyarapszik, és folyamatosan szüksége van a növekedésre.

Tüdő hemizoterózis

A pulmonalis hemosiderosis a csecsemők tüdejének vérzésére szolgáló orvosi kifejezés, amely néhány tanulmány összekapcsolta a fekete penész expozíciót. Dearborn szerint a tünetek közé tartozik a vér és az orrvérzés köhögése, különösen a 6 hónapos kor alatti csecsemőknél, valamint krónikus köhögés, torlódás és vérszegénység. A rendellenesség azonnali orvosi ellátást igényel. De mégsem pánik – a CDC azt állítja, hogy a tüdő hemosiderosis és a fekete penész közötti kapcsolatok ritkák, és nem bizonyították, hogy van ok-okozati kapcsolat. “A mai napig nem bizonyították a lehetséges csecsemők és a Stachybotrys chartarum (Stachybotrys atra) közötti akut idiopátiás vérzéses vérfertőzést” – jelentette be a CDC. “További vizsgálatokra van szükség annak meghatározására, hogy mi okoz idiopathiás vérzést.

A penész közös hatásai

A CDC szerint egy 2004-es tanulmány megállapította, hogy “elegendő bizonyíték állt rendelkezésre ahhoz, hogy a felső légúti tüneteket, a köhögést és a zsiradékot más egészséges embereknél – beleértve a gyermekeket is – összekapcsolják a penészgombbal. Ezenkívül a formáknak való belégzés kitett asztmás tüneteket okozhat. Egy másik tanulmány a gyermekeknél kialakult asztmás fejlõdést idézi elõ, “különösen azokat a gyermekeket, akik genetikailag fogékonyak lehetnek az asztmás fejlõdésre”, bár több kutatásra van szükség. Súlyos reakciók, mint például láz és légszomj, előfordulhatnak azoknál a dolgozóknál, akik nagy mennyiségű penész ki vannak téve. Az allergiában, az immunrendszeri betegségben vagy az alapbetegségben szenvedő betegek hajlamosabbak lehetnek a penész okozta légúti problémákra.

Megelőzés és megoldás

A CDC Healthy Housing Assessment Manual szerint a legfontosabb módja annak, hogy megakadályozzák a penészgombásodást, a nedvesség szabályozására. A CDC azt javasolja, hogy a beltéri páratartalom 40% és 60% között legyen. Rögzítse az összes szivárgást, ellenőrizze az összes szellőzést, használjon elszívó ventilátorokat, korlátozza a beltéri üzemek mennyiségét és használjon párátlanítót, hogy a nedvességet ne hagyja ki a házból. A nem porózus anyagokat egy pohár fehérítőszer oldatával tisztíthatjuk egy gallon vízben. Azonban szőnyegeket, szöveteket és könyveket, amelyek kitéve a penész, valószínűleg el kell távolítani. Ha tartós tünetei vannak, keresse fel az egészségügyi szolgáltatót.

Mit gondolsz?

Tudtad, hogy a fekete penész nem károsabb, mint a többi penész? Hogyan szokott a penészgombával foglalkozni a háztartásban? A penész minden hatással van az egészségedre? Tudassa velünk a hozzászólások részben!